aprilie 28, 2016

L-a ales timpul

De la plecarea ei, scriu...
Încerc să-ți spun ce am trăit în acele zile, încerc să-ți spun totul, tot ce am simțit în fața frumuseții unei doamne rafinate; și mă tem să nu pierd vreun detaliu din rodul ostenelilor mele de a le culege, de a le păstra pentru tine... Ar fi o ocazie pierdută cu care s-ar putea să nu mă mai întâlnesc, poate. Pe de altă parte, au trecut ani, zeci de ani, iar ceea ce era de așteptat, de negăsit, de devenit, s-a întâmplat la 300 km de București, neispitită în a-și schimba direcția, într-o întâlnire cu tinerii, pe scena Teatrului „Elvira Godeanu“ din Târgu-Jiu. Parcă îl aștepta pe cel ce avea să-i confirme, să-i ghicească gândul; îl aștepta să o facă fericită și să-i șoptească ceea ce aștepta de o viață, în locul unde dumnezeirea există, să-i atingă sufletul și să-i confirme că nu e totul pierdut...
Iată cât a trebuit să treacă până cînd un băiețel de zece ani a pătruns în finețea cuvântului, în detaliile acestuia, i-a înțeles mesajul autentic, i-a captat admirația, suspinul, și-a atins scopul; un băiețel de zece ani, atras de arta conversației, de entuziasmul acesteia, de pledoaria pentru uman, și-a făcut loc să ajungă cât mai aproape, cu bucuria întineririi în ochi și a minunii în glas: „și eu cred ca dumneavoastră“. Un copil care nu îți dă nimic de ales, decât să-l urmezi, să-i recunoști și să-i respecți crezul.


Eli Gîlcescu 

10 comentarii:

  1. Cunoscuta scriitoare Ileana Vulpescu s-a întâlnit zilele trecute cu cititorii gorjeni, în cadrul unei serii de acțiuni culturale organizate cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții, Drepturilor de Autor și Bibliotecarului,

    În perioada 21-23 aprilie, la Târgu-Jiu, s-a desfășurat programul cultural ”Candidați la fericire? Citiți o carte!”, al cărui personaj principal a fost scriitoarea Ileana Vulpescu. Joi, elevii Colegiului Național ”Tudor Vladimirescu” au fost librari pentru o zi la Librăria ”Mihai Eminescu” din Târgu-Jiu, iar seara au participat la o dezbatere cu tema ”Orwell, carte și film. Distopii, utopii…”, în cadrul unei ceainării literare organizate la sala de lectură a Bibliotecii Județene ”Christian Tell”.

    RăspundețiȘtergere
  2. Vineri, programul a continuat cu o altă ceainărie literară, organizată de această dată la Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu”, unde Ileana Vulpescu și cei care au dorit să-i fie alături au asistat și la un mini-spectacol de muzică simfonică, jazz și folk, oferit de un cvartet de coarde al Liceului de Arte ”Constantin Brăiloiu”, pianistul Marius Tiriplică și folkistul Cătălin Stepa.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acțiunile din cadrul programului ”Candidați la fericire? Citiți o carte!” au continuat și sâmbătă, cu o slujbă de Pomenire – Tedeum, închinată lui Romulus Vulpescu, Tatianei Stepa, lui Constantin Brâncuși și altor mari dispăruți. Evenimentul a fost organizat de Elena Roată, Elisabeta Gîlcescu, Dorina Cioplea, Elena Velțan, în parteneriat cu Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” Târgu Jiu – Centrul de Excelență Umană, Arta Conversației, Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”, Biblioteca Județeană Gorj „Christian Tell” Târgu-Jiu, Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” Târgu-Jiu, Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” Târgu-Jiu și Fundația Artego Umanitar.
    Roxana Lupu

    RăspundețiȘtergere
  4. https://bucurestiivechisinoi.ro/2016/04/scriitoarea-ileana-vulpescu-regal-cultural-dedicat-cartii-la-targu-jiu/

    RăspundețiȘtergere
  5. „Te miri că n-am uitat? De cinci ani, ori de câte ori mi-e greu şi vine viaţa ca un tăvălug peste mine, de câte ori mi-e greu, şi mi-e de multe ori, scot din cutia cu amintiri fiecare gest al nostru, fiecare vorbă a noastră de-atunci, îmi derulez mereu în minte povestea, fidel, ca pe-un film, ca pe-o bandă de magnetofon, şi mă liniştesc şi mă-nseninez şi-adorm şi-mi spun:
    «Ce fericită sunt că mi-a fost hărăzită o lună de minune-n viaţă. Eu am o lună de fericire pe care nimic n-o poate schimba, pe care nimeni nu mi-o poate lua. Doamne, câţi oameni pot spune c-au fost o lună fericiţi în viaţa lor?».
    Şi deodată mă simt bogată, mă simt dăruită cu cea mai frumoasă bogăţie-a lumii.”

    Arta Conversaţiei – Ileana Vulpescu

    RăspundețiȘtergere
  6. https://adevarul.ro/stiri-locale/targu-jiu/candidati-la-fericire-cititi-o-carte-1702668.html

    RăspundețiȘtergere
  7. Program

    Joi, 21.04.2016

    10.00 – 17.00 – Librar pentru o zi (Librăria ”Mihai Eminescu”)

    17.00 – 19.00 – Ceainărie literară. ”Orwell, carte şi film. Distopii, utopii...” (sala de lectură a Bibliotecii Judeţene ”Christian Tell”)

    Vineri, 22.04.2016 – zi dedicată scriitoarei Ileana Vulpescu

    11.00 – 13.00 – Librar pentru o zi (Librăria ”Mihai Eminescu”)

    RăspundețiȘtergere
  8. 17.00 – 18.00 – Muzeul Judeţean Gorj ”Alexandru Ştefulescu” – Ceainărie literară – Invitaţi: scriitorul Viorel Gârbaciu, pianistul Marius Tiriplică, cvartet de coarde al Liceului de Arte ”Constantin Brăiloiu” – în prezenţa doamnei Ileana Vulpescu

    18.15 – Teatru stradal (în faţa Teatrului ”Elvira Godeanu”) – un moment pregătit de actorul Pompiliu Ciochia împreună cu elevi ai Colegiului Naţional ”Tudor Vladimirescu”

    19.00 – Teatrul ”Elvira Godeanu” – Dialoguri cu Ileana Vulpescu

    În cadrul acestui eveniment, pianistul Florin Berculescu va susţine un microrecital. Scriitoarea Elisabeta Gîlcescu va fi, de asemenea, prezentă pe scenă, într-un dialog cu invitatul special al zilei, doamna Ileana Vulpescu. Moderator: Dorina Cioplea. În program vor fi şi multe surprize. De asemenea, în foaierul Teatrului veţi putea admira o expoziţie de arte vizuale realizată de elevi ai Liceului de Arte ”Constantin Brăiloiu”. Iar elevii CNTV, despre cărţi citite şi cărţi interpretat.

    Sâmbătă:

    12.00 – la Biserica ”Sfinţii Apostoli” - Pomenire – Tedeum – Romulus Vulpescu, Tatiana Stepa, Constantin Brâncuşi şi alţi dispăruţi dintre noi

    RăspundețiȘtergere
  9. https://www.bibliotell.ro/vechiul/2014-08-05-16-14-23/306-candidati-la-fericire.html

    RăspundețiȘtergere
  10. Uneori, copiii ne aleg. Iar ei sunt aleși de timp. „Este boarea străvezie care ne mîngîie de toată urîciunea de pe pămînt”. (Ileana Vulpescu)

    RăspundețiȘtergere