aprilie 24, 2016

Ileana Floarea Vulpescu

Ileana Floarea Vulpescu, autoarea celebrei cărți „Arta conversației”, a fost prezentă la Târgu-Jiu. În vârstă de 84 de ani, întâlnirea gorjenilor cu aceasta a fost ca o lecție de viață. Ileana Vulpescu a povestit de ce în majoritatea cărților sale nu există prea multe întâmplări fericite. Scriitoarea a povestit și motivul pentru care a ales un final plăcut în „Arta conversației” și s-a lăsat cunoscută de către cei care îi iubesc scrierile. Ileana Vulpescu s-a aflat la Târgu-Jiu cu ocazia evenimentului „Candidați la fericire? Citiți o carte!”, organizat de către Elena Roată; Elisabeta Gîlcescu; Dorina Cioplea; dar și Elena Velțan.13078298_1723459327875907_1811461365_o (1)
Cu ocazia venirii scriitoarei la Târgu-Jiu, organizatorii și mai mulți elevi din Târgu-Jiu au realizat un veritabil regal artistic. Autoarea cărții „Arta conversației” a purtat un scurt dialog cu persoanele care au ales să fie prezente la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” pentru a o cunoaște. Cuvintele sale au fost ca o lecție de viață pentru cei prezenți. „Toată lumea mi-a reproșat, pe bună dreptate, că în cărțile mele nu se petrece nimic vesel. Fiecare om  a trăit într-un anumit fel, s-a format într-un anumit fel și în funcție de ce i-a oferit viața. Se mai ține cont și de firea care ți-a fost dată când te-ai născut. Poți să fii un melancolic fără să ai motive, asta este  cea mai periculoasă formă de melancolie, cea fără motiv. Nu îmi place să vorbesc despre viața mea. Mi-a spus cineva că de ce nu scriu viața mea. I-am spus că îmi este așa greu să mă întorc la ea încât prefer să știu numai eu. Nu am avut atâtea elemente fericite în viață ca să transpun pe hârtie. Ce mi-a lovit  cel mai tare ființa a fost nefericirea oamenilor, boala, sărăcia, neînțelegerea, invidia oamenilor, mahalagismul. Atâtea lucruri care m-au  indispus și mă indispun și astăzi, dar o dată cu vârsta am devenit mai concesivă (…) Dacă  ne-am analiza sincer, fiecare dintre noi, am vedea că nu suntem perfecți, că avem aceleași defecte  pe care le criticăm la alții și, în general, generozitatea nu-ți face nici ție rău și nici altora. Un suflet care nu invidiază, care nu vrea neapărat să ajungă în frunte cu orice chip este un om liniștit și echilibrat”, a spus Ileana Floarea Vulpescu.
13054964_1723459344542572_1711677178_oScriitoarea a pus în discuție și anumite aspecte ale vieții cotidiene, lucruri pe care oamenii nu mai pun preț, fiind interesați, mai degrabă, să facă averi și nu să își bucure sufletul. „Nimic nu valorează mai mult decât un suflet liniștit fiindcă eu, într-o viață lungă, 84 de ani e o vârstă, am descoperit că mai întâi nu știm ce este viața. O trăim fiindcă ne trezim în lume și facem ce face specia noastră. La animale vedem la fiecare specie ce moravuri are exact ca și în societatea umană. Unii sunt  chiar mai ordonați decât noi (…) Sănătatea nu  depinde  întotdeauna de noi, că mergem 30 de minute pe jos, cum ni se recomandă, că bem 2 litri de lichid. Nu este obligatoriu să fii  sănătos pentru că respecți aceste prescripții medicale. Sănătatea este cel mai important element al norocului. Numai cine nu a fost bolnav de o boală gravă nu știe ce înseamnă suferința. De asta spun că la medicină, ca și la Filologie, ar trebui să se dea un test psihologic, înaintea examenului de admintere. În ambele profesii, dacă  nu iubești oamenii nu ești dispus să îi consideri egalii tăi ”, a mai precizat Ileana Floarea Vulpescu.
În cadrul evenimentului, câțiva elevi au prezentat o piesă de teatru, iar pianistul Florin Berculescu a oferit un scurt recital. Prezența scriitoarei la Târgu-Jiu a fost posibilă datorită unei prietenii dintre aceasta și Eli Gîlcescu, organizator. Regalul de evenimente artistice și literare a fost posibil cu sprijinul partenerilor: Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” Târgu Jiu – Centrul de Excelență Umană; Arta Conversației; Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”; Biblioteca Județeană Gorj „Christian Tell” Târgu-Jiu; Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” Târgu-Jiu; Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” Târgu-Jiu; Fundația Artego Umanitar.













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu