"Școala nu este un maidan în care vii dacă-ți place!"
După ce, într-o primă parte, le-a vorbit elevilor prezenți în sală despre vremea când era elevă și când uniforma era sfântă, Ileana Vulpescu a oferit apoi o lucidă imagine a ceea ce înseamnă educația în anul de grație 2016.
"Mie, personal, nu-mi place cum este tratat învățământul. Nu îmi place cum este tratat corpul didactic în zilele anoastre. Pe vremea mea, era foarte mare lucru să fii profesor și regret disciplina de-atunci. Fără un program și o disciplină, nu se poate face nimic pe lumea asta. Este de regretat, în zilele noastre, că nu se fac planuri de perspectivă. Cineva care a găsit precedentul a creat un etaj, nu i se pare firesc să-l ridice pe al doilea, ci să-l dărâme pe primul. De aceea, copii, vă spun: învățați, pentru că ceea ce veți învăța nu se poate expropria și nici să ajungă la DNA. Respectați-vă dascălii, pentru că este o meserie foarte, foarte grea. Dacă aș fi cineva, eu aș propune ca la anumite facultăți care formează viitori profesioniști, să se dea un test psihologic. Dacă nu iubești oamenii și nu ai răbdare să-i înveți și pe cei care nu înțeleg de la început, nu ai șansa să fii un profesor bun. Poți să fii tobă de carte, dar important e cum reușești să transmiți celorlalți. Există persoane enciclopedice care nu sunt buni pedagogici.
Trebuie să se accepte o disciplină obligatorie într-o școală, pentru că școala nu este un maidan în care vii dacă-ți place, doar ca să mai pierzi și tu vremea. Școala este făcută să te învețe să trăiești și să-ți câștigi o pâine. Diferența între profesori poate fi foarte mare. Și profesorul trebuie să știe să-ți câștige încrederea și prețuirea. Cei mai buni profesori sunt cei mai aspri, nu sunt indulgenți deloc. Defectul pe care-l prezintă școala astăzi pornește de la ideea din vremea comunismului: să nu lași corigenți și repetenți. Păi și atunci ce selecție face școala? Profesorul trebuie să fie un judecător drept. Nu pe simpatii sau antipatii se pun notele, ci pe cunoștințe. Or, dacă profesorul nu te poate lăsa nici corijent, nici repetent, aia nu mai este școală. Eu am niște principii demodate, dar sănătoase. Pentru că nu tot ceea ce e nou e și bun! Dacă tot veniți la școală, învățați, nu pierdeți timpul. Cu timpul acesta nu vă veți mai întâlni",
sunt doar câteva din gândurile transmise de marea scriitoare tinerilor.
[...]
În final, celebra scriitoare le-a adresat un ultim gând elevilor.
[...]
În final, celebra scriitoare le-a adresat un ultim gând elevilor.
"Vă urez să fiți mulțumiți de voi înșivă, să vă feriți de remușcări care sunt la fel de rele ca și boala. Să fiți de acord cu voi înșivă, să vă găsiți un loc în lume unde să fiți mulțumiți și în primul rând să fiți sănătoși, curajoși și să aspirați la ceva mai bun decât în ziua de astăzi".
https://www.cugetliber.ro/stiri-cultura-educatie-daca-profesorul-nu-poate-lasa-corijenti-aia-nu-e-scoala-289445
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu