joi, 18 mai 2017

Un gest firesc

Scriitoarea Ileana Vulpescu a devenit Cetăţean de onoare al Capitalei, după ce consilierii generali au votat, în şedinţa de joi, 18 mai 2017, a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), un proiect de hotărâre prin care îi este oferit acest titlu, pentru contribuţia sa la dezvoltarea şi promovarea valorilor culturale româneşti.
Proiectul de hotărâre a fost votat în unanimitate de către consilierii generali.
„Prin varietatea preocupărilor domniei sale a reuşit să acopere întregul domeniu de activitate al culturii“, se arată în proiect.
Acordarea acestui titlu reprezintă o recompensă simbolică şi nu are implicaţii privind bugetul local.
De asemenea, joi după-amiază Ileana Vulpescu a fost decorată de către preşedintele 
Klaus Iohannis, într-o ceremonie desfăşurată la Palatul Cotroceni, cu Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Cavaler.


2 comentarii:

  1. Scriitoarea Ileana Vulpescu a fost decorată joi de preşedintele Iohannis cu Ordinul Național "Steaua României" în grad de Cavaler, în cadrul unei ceremonii organizate la Palatul Cotroceni.

    "Ne aducem aminte cum, într-o perioadă marcată de propagandă și cenzură, romanele dumneavoastră ne ofereau, vă citez, "farmecul netulburat al cărții", îndemnându-ne să ne recunoaștem în personaje veridice, să ne regăsim în trăiri autentice. Grija pentru cuvântul scris, pentru literatura valoroasă, pentru nivelul de excelență al limbii literare, pentru libertatea expresiei, pentru o artă fără compromisuri, iată principii care v-au ghidat ca om și scriitor. Principii pe care noi generații de scriitori le-au văzut întâi în operă dumneavoastră. (...) Vă doresc să aveți puterea de a continua să scrieți și să exprimați, ca și până acum, adevărul despre oameni și, mai ales, despre umanitatea care ne leagă!", a afirmat șeful statului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ileana Vulpescu a mărturisit că la vârsta sa nu mai aștepta o astfel de onoare. "Sunt foarte onorată de distincția pe care am primit-o astăzi, pe care, să spun drept, la 85 de ani nu o mai așteptam. (...) La vârsta mea am văzut că sunt două principii care contează foarte mult în viață, este o vorbă țărănească — "mai pune române, mai lasă jupâne" — și un filosof din Roma antică ne spunea: "Vrei să fii liber, nu ține seama nici de injurii, nici de laude". Aceste două principii mi-au călăuzit viața", a declarat Ileana Vulpescu. Scriitoarea i-a urat șefului statului să rămână "un nume luminos" în istoria românilor.

    RăspundețiȘtergere