luni, 11 noiembrie 2013

Antologia „Sărutul iubirii“, o provocare pentru artiștii ilustratori de carteSărutul iubirii – antologie
colecția poezia iubirii
 a III-a ediție 2014
Editura Măiastra Târgu-Jiu
Lansarea – 23 mai 2014
Biblioteca Națională a României
Eveniment aniversar Ileana Vulpescu

Am găsit ceva tainic, ceva luminos și drept, ceva din neastâmpărul bucuriei și cumințenia unui gând; ceva din zâmbetul blajin și simplitatea unui gest; și toate veneau din sufletul nealterat, doar când simpla lor grăire era ca un cânt, iar faptele, mereu învăluite în muzici celeste... Și atunci, în logica amurgului, un alt izvor de tăcere, de infinit, de sărut – privilegiile celor înțelepțiți, celor ce scriu cu ochii, cu gândul, cu trăirea, adăpostind sufletele ce vor înmuguri curând... Iar înflorirea lor va fi într-o contemplare a timpului, indiferent de ce întorsătură iau lucrurile; ceea ce facem acum, aici, are sens și sentimente. De aceea, suntem dispuși să așteptăm, să înfruntăm timpul și câte vor veni peste noi. Elisabeta Gîlcescu

Antologia „Sărutul iubirii“, o provocare pentru artiștii ilustratori de carte

           Elisabeta Gîlcescu, cea care a pus bazele grupului literar ”Arta conversației”, lansează o provocare artiștilor vizuali din România. Aceștia sunt invitați să participe activ la realizarea antologiei ”Sărutul iubirii”, carte care va apărea anul viitor la editura târgujiană Măiastra. Artiștii ilustratori sunt așteptați să propună variante de copertă pentru acest volum. Antologia se află la ediția a treia și va conține poeme realizate de membrii ”Artei conversației”, poeți consacrați și poeți debutanți. Termenul limită de trimitere a propunerilor vizuale este 31 ianuarie 2014.
Potrivit Elisabetei Gîlcescu, editorul antologiei ”Sărutul iubirii”, această a treia ediție este una specială. Promovăm cele mai valoroase creații. Suntem în plin proces de preselecție, în care autorii vor prezenta creațiile personale, privind viziunea sărutului în diferite ipostaze (15 poezii, din care se vor selecta, cel mult 10), iar în 9 februarie 2014, vom cunoaște lista finală cu autorii selectați pentru acest proiect antologic. 
Există un calendar al postărilor, o echipă de profesori coordonatori care supraveghează textul poetic, decide unele modificări de formă și conținut, redactarea din punct de vedere gramatical și stilistic. Se lucrează pe echipe. 
Dacă debutanții sunt susținuți de Ștefan Alexandru Ciobanu, și va paria pe poezia lor, autorii avansați vor fi susținuți de scriitori și poeți care și-au câștigat valoarea literară pe plan național: Stella Anghel, Antuza-Mariaana Antoce, Constantin Nițu, Raul Constantinescu.

Calendarul postărilor:
Primul grup de 5 poezii – 30 noiembrie 2013
Al doilea grup de 5 poezii – 31 decembrie 2013
Al treilea grup de 5 poezii – 31 ianuarie 2014

Rezultatele finale vor fi prezentate pe 9 februarie 2014.
Această ediție, vă spuneam la început, este una specială. Deschidem  paginile antologiei cu marele poet, prozator şi dramaturg, neîntrecutul traducător din Villon şi Rabelais, din Jarry şi Charles d'Orléans, din Poeţii Pleiadei, excelentul editor al propriilor cărţi, dar şi ale altora, cel care avea un uimitor simţ al limbii şi o pasiune pentru cercetarea cuvintelor până la originea cea mai îndepărtată a acestora – Romulus Vulpescu. Alături, vor fi prieteni de ieri (Ion Barbu, Matei Caragiale, Stefan Augustin Doinas,  George Bacovia, Ioan Alexandru, Lucian Blaga, Marin Sorescu...), de azi (Spiridon Popescu, Adrian Frățilă...), dar și cei din grupul Arta conversației, poeți avansați, poeți debutanți.
Doamna Ileana Vulpescu a fost de acord să selectez din colecția Romulus Vulpescu poezii despre iubire.
Tot proiectul se desfășoară în regim de voluntariatat, la fel și prestația artiștilor vizuali, oferindu-le posibilitatea de a fi prezenți într-o carte de colecție. În fiecare an, sunt aleși alți și alți creatori să facă parte din acest proiect”, a declarat Elisabeta Gîlcescu.
Antologia va fi lansată la Biblioteca Națională a României din București, în data de 23 mai 2014, în cadrul unui Eveniment aniversar Ileana Vulpescu. Propunerile pentru copertă vor fi trimise la adresa de email egilcescu@yahoo.com. De asemenea, mai multe detalii despre proiect pot fi solicitate printr-un email la aceeași adresă.

Vă aștept

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu