iunie 22, 2013

Weekend cu UMBERTO SABA - Alla venerata memoria

     Umberto Saba te ajută să descoperi Triestul natal și priveliștea marină, solitară și fidelă a asfințitului pe lagună. Înaintezi vrăjit pe plajă, cu tălpile arse de zvon mătăsos, atingând solzii mării și amintirea sirenelor, gândindu-te la Citta Vecchia unde aerul vibrează de dragostea așteptărilor duminicale.Te oprești, apoi, pe panta Via del Monte, lângă o sinagoga, aproape de cimitirul evreiesc, ca să meditezi o clipă despre felul în care, în lutul de nisip toți devenim asemănători la suflet și la chip sau ca să înțelegi - cutreierând mai departe - că Via del Monte este, finalmente, starea iubirilor sfinte și a bucuriilor, vechea plăcere de a trăi, de a iubi, de a murmura dorul de viață.
     Într-un weekend cu Umberto Saba, descoperi spectacolul unei după-amieze, cu un cer boltit de Dumnezeu peste noul pământ, San Carlo, unde asiști la ceasul unor întoarceri pe o nouă corabie.
     Într-un weekend cu Umberto Saba, poți să colorezi orice frunză cu gustul dorințelor tale, cu vreri nedeslușite, cu aerul plin de vagi așteptări, cu ceasuri de insomnie, cu lungi acorduri și voci pe care le credeai uitate.
     Într-un weekend cu Umberto Saba, plânsul pe obraz se frânge în armonii de lumini, în piept cresc beții delirante, măsurate cu EU și TU.
     Ieși în stradă și afli că reperele vieții sunt altele, constelații generoase, neîmblânzite duhuri cu dragoste de viață. Nici nu ți-ai dori mai mult!!!


Stella Anghel

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu