mai 28, 2013

Portretul unei Doamne

Nimic nu este întâmplător



       Am auzit şi am citit de multe ori, în etape diferite ale vieţii, generate de diverse împrejurări, evenimente ori acţiuni ce păreau că au, inexplicabil, legătură unele cu altele, o anumită expresie: „nimic nu este întâmplător”! Am cercetat-o cu nevinovată curiozitate şi am dorit să pătrund în miezule ei, să o înţeleg deplin. Timpul, experienţa de viaţă, cunoştinţele acumulate – toate alăturate momentelor de meditaţie, m-au convins că acele cuvinte exprimă un mare adevăr. Un adevăr ce se pierde, ca izvor, în timpuri mult îndepărtate şi în sfere pe care nu le pot pătrunde, dar le pot înţelege ori, mai degrabă, le pot intui.
         Cu această convingere am hotărât să plec la Bucureşti, în urmă cu aproape două săptămâni, pentru a da curs unei invitaţii neprevăzute, primită „întâmplător”, cum  se spune. Iniţial, am privit-o cu neîncredere, dar am luat-o în serios după foarte puţin timp, adică după ce am reuşit să pun „cap la cap” mai multe informaţii. Era vorba de ceea ce s-a făcut cunoscut sub titlul „Spectacol aniversar – Ileana Vulpescu şi Infinitul Iubirii”. Invitaţia am primit-o de la doamna Elisabeta Gîlcescu, organizatoarea acestui eveniment. Nu ne cunoşteam. La începutul lunii mai, am intrat în legătură cu domnia sa, pe internet, în grupul „Arta conversaţiei”. Această titulatură mi-a amintit de titlul unei cărţi publicată înainte de evenimentele din decembrie 1989. A fost şi rămâne o carte de succes, o carte din care am citit adeseori, în aşa numitele FW-uri primite pe internet, fragmente pline de miez, de pilde, de filozofie a vieţii. Le-am savurat pentru că se mulau perfect pe propriile mele principii de muncă şi de viaţă.


Marian Malciu


3 comentarii:

  1. Vad , peste umerii timpului,poate , uneori acoperiti de alte "podoabe",in apropierea titlului unei carti, mereu alaturi pentru valoarea documentara , dar si artistica, un Portret, facut , nu din linii si culoare, ci din buchete de flori de stil...Lucrat cu flacara pretuirii Harului, cu iubirea necantarita , fata de semeni, si mai ales fata de valori, cu setea reala de a sorbi si raspandi adevarata frumysete , dainuitoare peste vremuri..."Portretul unei Doamne", realizat de Marian Malciu,intruneste in randuri emotionante si pline de emotie , calitatile artei portretistice, care in linii sugestive, creioneaza trasaturi definitorii, impletite cu arta evocarii amintirilor, cu duiosie si bucurie aureolate in prezentarea starii sufletesti a participarii la eveniment si cu obisnuitele momente de meditatie , cand da frau liber interogatiilor retorice. Rigoarea obisnujita si in alte scrieri , acorda deosebita atentie adevarului afirmatiilor, exactitatii datelor biografice si bibliografice ...Revenirea asupra trairilor personale ale momentului sarbatoririi Doamnei Ileana Vulpescu si prezentarea cu amanunte dragi, folositoare pentru cititor , se traduce prin intelegerea ca placuta datorie, a misiunii educative a cuvantului trimis catre public.Cunoscuta din opera care a consacrat-o si adaugand datele din " Portretul " alcatuit de acest mare admirator, Doamna Ileana Vulpescu, completeaza in sufletul meu, galeria de statui demne de venerat!...Am simtit si in stilul,autorului recunoasterea unui merit de dorit si a unui model de urmat in multe din laturile activitatii unui creator... Multumesc !
    Antuz-Mariaana Antoce

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Va multumesc, D-na Nynna Vizireanu!O imbratisez pe inimoasa organizatoare a evenimentului! Adevarat om cu sentimentul cinstirii celor ce ne fac viata frumoasa , prin placute lectii ,cu truda si multa dragoste transmise , ca sa fie sigur invatate!... Desi varsta , m-a tinut aproape de distinsa personalitate a Doamnei Ileana Vulpescu, n-am stiut-o prea mult rasplatita , macar sufleteste , de catre cei care , cu siguranta , au invatat multe de la Domnia Sa...Cu atat mai mare meritul celei care a facut acest lucru!
    Antuza Mariaana Antoce

    RăspundețiȘtergere